Skip to main content

BACnet/SC

BACnet/SC
De uitbreiding van de BACnet-standaard bij SAUTER

 

BACnet is de communicatiestandaard in gebouwbeheer. Met BACnet/SC (Secure Connect) is er een extra netwerklaag toegevoegd aan deze standaard. Hiervoor waren twee belangrijke redenen:

 

  1. Het gebruik van internet en moderne IT-infrastructuren
    De communicatievereisten voor gebouwbeheer zijn toegenomen. Steeds vaker wordt er verwacht om gebruik te maken van bestaande IT-infrastructuren en bekabeling. Dit maakt het mogelijk om internet te gebruiken voor gegevensoverdracht, bijvoorbeeld om andere gebouwen en locaties te verbinden. Toepassingen in de cloud vereisen ook gegevensoverdracht via het internet.
  2. Veiligheidseisen en gegevensbescherming
    Vandaag de dag zijn de eisen op het gebied van gegevensbescherming voor gebouwbeheer groter dan ooit. Onopzettelijke of ongeoorloofde toegang tot de verzonden gegevens kan ernstige gevolgen hebben voor de werking van de gebouwtechniek.

 

BACnet/SC biedt de oplossing voor beide vereisten zonder af te zien van de gevestigde BACnet-diensten zoals gegevensregistratie (Trend Log) en tijdprogramma’s (Scheduler, Calendar) in het station.

BACnet/SC-oplossingen van SAUTER

SAUTER heeft BACnet/SC geïmplementeerd in modulo 6 en SAUTER Vision Center Daarnaast heeft SAUTER een BACnet/SC-router ontwikkeld. Deze kan worden gebruikt om bestaande BACnet/IP-systemen met het BACnet/SC-netwerk te verbinden. De BACnet/SC-router kan ook fungeren als een primaire hub of een failover hub in het BACnet/SC-netwerk als er geen dergelijke hub aanwezig is in het netwerk.

Szenarien

Meer informatie over BACnet/SC

Op basis van gangbare IT-standaarden zoals TLS 1.3 kunnen BACnet/SC-capabele apparaten en systemen voor gebouwautomatisering worden geïntegreerd in state-of-the-art IT-infrastructuur. Hierbij verloopt BACnet/SC-communicatie via een centraal netwerkcomponent, de BACnet/SC-hub. Deze moet aanwezig zijn in elk BACnet/SC-netwerk. Bij uitval van deze hub neemt een reservehub (failover hub) de functie over.

Bestaande versleutelingssystemen en specificaties binnen een netwerk worden overgenomen. Op deze manier worden dezelfde beveiligingsmechanismen toegepast die gebruikt worden in de rest van het netwerk voor gebouwautomatisering.

Bij verbindingen over meerdere netwerken biedt BACnet/SC een voordeel ten opzichte van bestaande BACnet/IP-installaties doordat de configuratie-intensieve BBMD-mechanismen niet langer noodzakelijk zijn. Dit maakt de installatie aanzienlijk eenvoudiger. Ook zijn VPN-tunnels niet meer nodig.

BACnet/SC vormt een nieuwe, extra netwerklaag bovenop bestaande lagen zoals BACnet/IP of BACnet MS/TP. Hierdoor kan een BACnet/SC-netwerk ook via een router worden verbonden met een BACnet/IP-netwerk. De communicatie blijft in overeenstemming met de BACnet-standaard. Het maakt ook mogelijk om bestaande BACnet-systemen te verbinden via een BACnet/SC-router. In dit geval heeft men een “nieuw” beveiligd deel (BACnet/SC) en een “oud” niet-beveiligd deel (BACnet/IP, BACnet MS/TP).

In plaats van één groot BACnet/SC-netwerk kan de belasting worden geoptimaliseerd door meerdere BACnet/SC-netwerken met elkaar te verbinden via BACnet/SC-routers.

© 2024 Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden